Penyakit Kulit Ekzema | Punca Penyakit Kulit Ekzema & Cara Rawatan Melalui Pemakanan

Antara punca atau faktor yang boleh mencetuskan penyakit kulit ekzema pada bayi, kanak-kanak dan orang dewasa ialah:

1. Vaksin yang diterima sewaktu bayi, kanak-kanak, remaja.

Vaksin mengandungi ampaian antigen (biasanya protein) pathogen seperti virus , bakteria yang telah dilemahkan (nyahaktif) , tapi boleh merangsang sistem imun bertindak balas.

Vaksin adalah punca utama penyakit autoimmune iaitu ekzema, hypersensitive reaction, alahan kepada kebanyakan pesakit. Rangsangan vaksin terhadap sistem imun yang berlebihan {over-react}, sehingga sistem imun menyerang tisu & sel sendiri yang menyebabkan radang kulit, kemerahan & gatal.

Gejala eczema ini boleh terjadi dengan segera selepas disuntik vaksin dalam beberapa hari sahaja..Ada juga pesakit mendapat eczema atau alahan selepas beberapa tahun vaksin disuntik.

Adakah vaksin boleh mengubah genetik sel-sel sihat??

Ubat Penyakit Kulit Ekzema

Banyak teori, pandangan telah diutarakan berdasarkan banyak penyakit baru yang timbul yang sebelum ini jarang dilihat.

Banyak kes yang berlaku selepas beberapa tahun suntikan vaksin diterima seperti ekzema, alergi, reaksihypersensitive, asthma, kelemahan sistem imun, psoriasis, jangkitan kuman, pelbagai penyakit jantung, kegagalan fungsi buah pinggang, rentak jantung yang tak stabil (arrythmia), pelbagai sindrom, kelainan tingkah-laku, hyperaktif, depresi malah diabetes dan darah tinggi. Walaupun tiada bukti klinikal, statistik yang meningkat setiap tahun cukup membuktikannya.

Jadi hubungan vaksinasi dengan perubahan genetik sel (mutasi DNA) sangat tinggi. Apabila terdedah dengan faktor risiko yang minimum yakni bahan allergen, gejala penyakit ekzema pun timbul, yang sukar dirawat. Para doktor selalu mengaitkan ekzema, psoriasis, asthma, resdung, reaksi hypersensitif dengan faktor keturunan.

2. Ubat suppressive megadose (steroid, anti-biotik, hypoglycemic agent, chemical synthetic drugs).

3. Produk kosmetik, toiletries & penjagaan peribadi seperti krim, losyen, syampu, gel mandian, sabun, UV cream,deodorant, intimate wash, losyen / gel pembersih muka & make up, anti-perspirant, hand lotion, perfume, sabun anti-septik, mouth-wash, anti-acne, krim pemutih, krim pelembab, firming toner dsb.

Mengandungi pelbagai bhn kimia sintetik yang boleh menyerap ke dalam tisu kulit dan aliran darah, serta terkumpul dalam organ-organ.

Diantaranya adalah SLS, SLES, paraben, PG, PEG, ethoxylated chemicals, TEA, DEA, MEA, formaldehyde, polysorbate, AHA, pelbagai surfactant, bhn pewangi sintetik, pengawet kosmetik, bhn aktif kosmetik (sintetik) dan beratus bhn kimia lain.

4. Aditif kimia sintetik dalam makanan seperti pewarna, pengawet, perasa, emulsifier, kondisioner, stabilizer, anti-caking, pH adjustor.

5. Genetically modified organism (GMO): hasil pertanian, ternakan.

6. Caramel dalam makanan dalam biskut, coklat, konfeksioneri,. bakeri

7. Racun serangga dalam hasil pertanian, rendaman atau semburan anti-kulat dalam buah import

8. Ternakan komersial yang mengandungi vaksin, hormon, anti-biotik, GMO, steroids seperti ayam daging, daging lembu, telur komersial, ikan ternakan komersial (keli, tilapia, patin).

9. Makanan protein berperam yang diproses secara tak hygenic seperti budu, belacan, cencaluk, ikan jeruk masam, ikan rebus masam yang dijeruk.

Cara Rawatan Ekzema Melalui Pemakanan

Ambil makanan wholefoods yang asli yang bebas kimia sedaya upaya. Kalau tak boleh, buat setakat yang termampu , sekurang-kurangnya dapat mengurangkan simptom penyakit.

Elak hydrogenated vegetable oil (HVO) seperti majerin, non-diary creamer, shortening, krimer, susu pekat manis dan makana yang mengandunginya seperti roti canai, ayam goreng segera dsb. HVO menyebabkan darah berasid, darah pekat, kuman senang membiak, edaran darah terganggu, pengumpulan bahan toksik dalam sel, tisu, organ..

Ganti dengan Butter susu asli 100% seperti Anchor, SCS atau minyak sapi asli 100% atau minyak masak sayuran asli yang cecair sepenuhnya (bukan semi solid oleh proses penghidrogenan asid lemak seperti majerin, lepa susu, buttercup, susu pekat manis, krimer dsb ).

Santan segar yang diperah sangat bagus untuk membantu rawatan. Boleh buat cendol.

Minyak kelapa dara asli cold process sangat bagus merawat ekzema dan psoriasis. Makan dan sapu minyak kelapa dara (VCO) pada psoriasis dan eczema.

HVO boleh menyebabkan jangkitan kuman, nanah dan perubahan sistem imun dsb. Elak ayam daging yang ada vaksin, hormon dsb. Juga penting jangan makan daging lembu sebab ia menyebabkan darah kotor dan pelbagai penyakit termasuk kulit, kanser , kuman. Makan lah daging kambing sebaiknya lamb yang masih baru warna merah lagi. Jangan beli yang lama sehingga warna bertukar gelap kehitaman.

Makan ayam kampung dan organik. Telur ayam kampung boleh makan 2 biji seminggu.

Jangan makan benda yang berperam seperti belacan, ikan pekasam, ikan masin jeruk, ikan yang tidak dibuang perut, budu, cencaluk, kicap.

Jangan makan ikan gatal seperti kembung, cencaru, ikan keli bela, tilapia, tongkol, kerang. ikan lama yang sudah tidak segar pun elok elak.

Gejala ekzema cepat hilang atau lega, tetapi gejala akan keluar kembali. Ia boleh menyebabkan parut, kulit tebal, kering dan kesan hitam pada kulit. Jadi herba panas kurang sesuai untuk merawat ekzema.

Herba yang sesuai merawat ekzema adalah herba yang bersifat sederhana serta dapat menyahtoksik tisu kulit, darah, dan organ-organ yakni tidak ‘menekan’ ekzema & bhn toksik ke dalam kulit. Ia harus mempunyai nilai anti-oksidan yang tinggi.

Contoh herba yang berkesan yang dapat merawat ekzema secara non-suppressive adalah bidara, halba, jintan hitam, seaweeds, garam bukit / laut, kunyit, air kelapa, santan kelapa, minyak kelapa dara, minyak zaitun extra virgin, remunggai, beras dsb. Makan daun bidara 3 helai 2 kali seminggu.

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agen RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agen RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop