Penyakit Kulit Ekzema | Bagaimana Ubat Steroid Menyebabkan Topical Steroid Withdrawal (TSW) @ Krisis Pemulihan Yang Teruk?

Penyakit kulit ada yang disebabkan oleh tindakbalas sistem imun seperti alahan, reaksi hipersensitif, resdung, ekzema, psoriasis yang juga dipanggil ‘penyakit autoimun’. Penyakit autoimun ini ada kaitan dengan masalah dalam darah.

Sebahagian penyakit asthma adalah akibat daripada rawatan suppressive penyakit ekzema (krim, drugs, steroids, anti-histamin, suntikan). Kira-kira 70% pesakit ekzema mengalami asthma selepas beberapa lama menggunakan rawatan suppressive ini.

Gejala ekzema dapat diatasi dengan cepat dengan cara menekan penyakit ekzema ke dalam yakni organ-organ dalaman. Kebanyakan menyerang sistem pernafasan lalu menghasilkan penyakit baru asthma.

Ada juga yang menyerang sistem gastro-usus yang mengakibatkan penyakit berkaitan seperti penghadaman terjejas, gastritis, stomach hyperacidity, banyak angin dalam perut (flatulence), sensitif kpada kebanyakan makanan (lactose intolerence, alah kpada gluten, alah kpada serat makanan).

Penyakit SLE (systemic lupus erythematous) pula adalah sejenis penyakit autoimun yang menyerang organ-organ dalaman seperti sendi, tulang, buah pinggang, jantung, paru-paru, otot. Ia lebih kronik dan teruk daripada penyakit autoimun yang menyerang kulit sahaja. Ia boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan betul..

Penyakit Kulit Eczema (Dermatitis)

Ekzema adalah sejenis penyakit autoimun yang menunjukkan gejala keradangan kulit seperti gatal-gatal, kulit kering, kulit bersisik, kemerahan, ruam, keluar cecair yang bersifat acrid (gatal, panas & menyakitkan).

Ubat Penyakit Kulit Ekzema

Penyakit kulit ekzema melalui beberapa peringkat jika rawatan supressive (steroid) digunakan dalam tempoh yang lama :

1. Kulit kemerahan berbintik-bintik seperti ruam. Peringkat permulaan ekzema ini lebih mudah dirawat & lebih cepat sembuh walaupun kawasan kulit yang terkena ekzema agak besar. Krisis pemulihan jika berlaku pun, sedikit, ringan & cepat reda. Lebih-lebih lagi jika ia belum pernah menggunakan sebarang ubat kimia yang kuat & bersifat suppressive ( krim, suntikan, steroids).

2. Kulit semakin menebal, keras dan kering. Warna bertukar semakin gelap. Ini disebabkan penggunaan krim & ubat suppressive steroid lain yang kerap yang menekan gejala ekzema.

Pesakit sering menganggap ekzema sudah sembuh kerana tiada lagi kemerahan pada kulit dan gatal berkurangan. Tetapi ekzema timbul di kawasan baru pula biasanya semakin naik keatas bahagian badan.

Jika diberi rawatan non-suppressive, ekzema akan timbul balik pada bahagian yang berparut hitam tadi. Ini dipanggil krisis pemulihan dimana kesan toksik daripada ubat suppressive steroid dan ekzema yang ditekan cuba ditolak keluar oleh tubuh melalui kulit ke permukaan luar. Ini adalah satu mekanisma semulajadi badan dalam merawat penyakit ekzema & penyakit autoimun lain.

Selepas habis kesan suppression ubat ekzema, gejala mula reda, pemulihan tisu kulit berlaku sehingga menghilangkan kesan parut ekzema tersebut. Tisu kulit & warnanya menjadi normal selepas beberapa waktu.

3. Kulit berkenaan menjadi kehitaman akibat suppression yang berterusan daripada ubat kimia (sapuan & ubat makan), krim, suntikan, steroids, anti-histamin. Ia sangat gatal sehingga boleh menyebabkan luka akibat digaru dengan kuat. Tidur selalu terganggu.

Ekzema berasa panas dan sangat gatal terutama waktu malam semasa tidur. Cecair bisa (akrid) yang gatal, panas & menyakitkan boleh keluar daripada kulit berkenaan.

Rawatan non-suppressive akan menyebabkan krisis pemulihan yang agak teruk dan melalui tempoh yang lebih lama. Sebab itu kawalan dos dan frekuensi rawatan non-suppressive yang minimum perlu dijalankan.

Pesakit dinasihati sentiasa minum air beralkali dan mengambil makanan wholefoods yang kurang berasid untuk mempercepatkan krisis pemulihan.

Bagi wanita yang menggunakan produk kosmetik & personal care dalam masa yang lama (bertahun-tahun) juga boleh menimbulkan penyakit ekzema yang teruk pada bahagian muka & anggota yang menggunakan produk kosmetik tersebut.

Jika dirawat dengan rawatan non-suppressive, krisis pemulihan yang teruk boleh berlaku pada bahagian tersebut. Muka boleh jadi kemerahan & bengkak, sakit berdenyut, panas, gatal, rasa ketat / cekang..

Punca dalaman adalah dalam darah pesakit eczema & psoriasis yang menyebabkan perubahan sistem imun. Bahan allergen akan merangsang sistem imun untuk bertindak balas dan menyerang sel sendiri yang menyebabkan radang.

Sistem imun terlalu sensitif dan bertindak balas secara berlebihan sehingga ia tak kenal sel dirinya sendiri. Ini menyebabkan eczema yang dialami semakin teruk selepas terdedah kpada bahan allergen.

Darah kotor dan kimia menyebabkan reseptor pada sel berubah sehingga menyebabkan sistem imun mengenal ia sebagai benda asing. Lalu ia menyerang sel dan tisu dirinya sendiri. Kita cuba betulkan darah, sistem imun dan detoksifikasi tubuhnya. Bila sihat , kita boleh hadapi faktor luaran tanpa menjejaskan kesihatan tubuh kita insyaallah.

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agen RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agen RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop