Penyakit Kulit Ekzema | Apakah Krisis Pemulihan Yang Biasa Berlaku Pada Pesakit Ekzema?

Kemungkinan tindak balas pemulihan berlaku oleh sebab penyakit eczema & psoriasis berpunca di dalam darah dan mungkin merebak ke dalam sistem cecair limfa, yakni toksik dan agen penyakit telah tersebar secara sistemik, maka rawatan menyeluruh perlu dilakukan.

Ekzema & penyakit autoimun lain adalah satu penyakit yang kerap menghasilkan krisis pemulihan yang teruk kpada pesakit.

Lebih-lebih lagi, jika pesakit kerap menggunakan produk kosmetik & personal care pada permukaan kulit dan muka selama beberapa tahun.

Pesakit yang telah menggunakan rawatan suppressive begitu lama seperti krim steroid & ubat anti-alahan / gatal juga menyebabkan krisis pemulihan yang teruk.

Krisis pemulihan yang dialami oleh pesakit ekzema agak teruk dan lama untuk reda , antara 3-6 bulan. Ia menyebabkan muka menjadi bengkak kemerahan, sakit berdenyut sehingga mengganggu tidur malam, rasa ketat & tegang, panas & gatal yang berlebihan.

Krisis pemulihan yang berlaku adalah disebabkan oleh:

 • Detoksifikasiusus
 • Detoksifikasi organ hati
 • Detoksifikasi organ buah pinggang
 • Detoksifikasi organ paru-paru dan salur pernafasan
 • Detoksifikasi tisu kulit
 • Detoksifikasi tisu darah, sistem limfa Kemungkinan gejala bertambah teruk boleh terjadi terutama pada bahagian kulit & ususuntuk tempoh tertentu sepanjang rawatan kaedah non-suppressive.

Tempoh ini boleh berlaku dari beberapa hari hingga beberapa minggu & bulan bergantung kpada:

 • Lamanya atau kekronikan penyakit tersebut.
 • Jumlah serta lamanya agen suppressive yang telah digunakan sebagai rawatan seperti krim, anti-histamin, suntikan, steroids, ubat dadah lain yang kuat, herba yang panas & kuat, penggunaankosmetik & personal care yang lama. Lagi lama penggunaan bhn kimia suppressive ini, lagi lama & teruk krisis pemulihan yang mungkin berlaku.

Diantara krisis pemulihan yang biasa berlaku kpada pesakit eczema adalah seperti berikut :

 • Timbul ruam-ruam halus pada muka atau bahagian lain tubuh.
 • Timbul jerawat
 • Demam – penyeimbangan darah yang kotor, berasid, pekat , tindak balas pembukaan rongga / saluran yang tertutup.
 • Batuk atau sakit tekak – tindakbalas penyeimbangan & detoksifikasi saluran pernafasan & paru-paru.
 • Badan rasa lemah – darah berasid & kurang oksigen, kurang nutrien.
 • Mata merah & bengkak – detoksifikasi organ hati sedang berlaku
 • Rasa bertambah gatal pada bahagian berkenaan atau bahagian lain
 • Rasa panas pada bahagian kulit berkenaan.
 • Timbul bengkak kemerahan pada muka atau bahagian badan badan lain.
 • Lebih kerap membuang air besar atau kecil – detoksifikasi usus besar & ginjal
 • Sembelit – detoksifikasi sedang berlaku pada bahagian usus kecil. Banyakkan minum air mineral beralkali, buah betik, tembikai.
 • Rasa sakit berdenyut pada bahagian berkenaan.
 • Kemuncaknya keluar cecair daripada bahagian kulit berkenaan. Cecair ini bersifat acrid yakni radang kpada kulit. Cecair inilah yang menyebabkan kulit rasa panas, sakit berdenyut, radang, gatal. Ia perlu dicuci atau dilap dengan kapas bersih yang dilembapkan dengan air bersih yang direndam garam bukit / laut sedikit.

Selepas cecair ini habis keluar barulah gejala penyakit kulit reda dan beransur pulih, eczema semakin mengecut dan kering. Parut & kesan hitam juga akan hilang dengan sendiri.

Inilah kemuncak proses detoksifikasi bahagian kulit.Jadi perlu buat rawatan secara berperingkat dengan kawalan dos yang sesuai. Mulakan dengan dos kecil dan kekerapan yang kurang.

Kesan Buruk Ubat Steroid

Perlu selalu ambil air mineral beralkali atau air bertapis yang kaya mineral. Elakkan air berasid seperti air R.O, air paip tak bertapis, air kotak atau tin yang bergula putih & mengandungi aditif kimia.

Elak daripada ayam daging, telur komersial, daging lembu, burger, nugget, sausage, ikan gatal, ikan yang dibela secara komersial seperti keli, tilapia, patin.

Rawatan Gabungan Non-Suppressive & Suppressive

Rawatan gabungan ini mungkin diperlukan oleh setengah pesakit yang mengalami krisis pemulihan yang agak teruk sehingga pesakit tak boleh tahan sakit, gatal yang berlaku. Sebahagian pesakit tak boleh tidur malam. Ini sangat mengganggu pesakit.

Jadi semasa rawatan non-suppressive berjalan, intervention rawatan suppressive seperti ubat tahan gatal (oral), suntikan menahan sakit.. Ia boleh dilakukan secara minimum yakni sekali-sekala diperlukan, bila pesakit sudah tak tahan dengan krisis yang berlaku.

Intervention ubat suppressive steroid boleh mengeringkan ekzema sehingga meninggalkan parut hitam dalam masa beberapa hari sahaja, walaupun intervention hanya dibuat sekali sahaja (khususnya suntikan). Applikasi luaran ubat non-suppressive (water-based herbal extract aqua/gel) boleh dilakukan untuk merawat ekzema.

Walaubagaimanapun, intervention dengan rawatan suppressive boleh menimbulkan kesan adverse yakni badan terasa panas seperti demam, emotionally irritating, denyut nadi meningkat, sakit berdenyut & rasa panas pada ekzema bertambah, tak boleh tidur malam.Ini berlaku beberapa hari akibat ekzema ditekan kembali ke dalam tubuh.

Boleh kurangkan kesan adverse ini dengan apply air daun bidara, merunggai, semambu pada kulit berkenaan. Buat mandian dengan air daun tadi dapat mengurangkan panas badan & ekzema.

Dalam masa seminggu hingga dua minggu, pesakit tak diberi rawatan non-suppressive oral untuk melihat kemungkinan krisis berulang. Hanya minum air mineral beralkali, ambil makanan wholefoods, buah yang kaya air seperti tembikai, air kelapa, betik.

Susu lembu atau kambing wholemilk, ikan selar, kerisi, tenggiri, butter susu asli 100% Anchor, beras rebus, santan segar, minyak kelapa dara, atau minyak zaitu extra virgin boleh diberi kpada pesakit. Regimen diet / makanan ini untuk memberi nutrien seimbang & tenaga kpada pesakit dan mempercepat penyembuhan.

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agen RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agen RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop